تریستور چیست ؟

تریستور چیست و چه تفاوتی با ترایاک دارد؟

در لوازم و تجهیزات الکترونیکی وقتی که نیاز به قطع و وصل ولتاژ بر روی یک مصرف کننده  در یک بازه زمانی مشخص داریم بهترین انتخاب تریستورها میباشند.

زیرا هم توانایی تحمل جریان و ولتاز بالا را دارند و هم با تغییر زاویه آتش میتوان هر سهمی از ولتاژ را انتخاب و آن را به مصرف کننده منتقل کنند.

شاید فکر کنید تریستورها تنها به دلیل داشتن تنها یک دیود کنترل شده با ولتاژ گیت قادر نیستند ولتاژ های AC یا متناوب را سوییچ کنند اما باید بگوئیم زمانیکه از دو عدد تریستور که به صورت موازی ولی معکوس اتصال داده شده اند در مدار استفاده کنیم میتوانیم هر دو نیم سیکل از برق شهر را با دقت بالا کنترل و قطع و وصل کنیم.

البته باید بدانیم در طراحی الکترونیک به ویژه طراحی بردهای الکترونیک صنعتی ، اولین قدم تحلیل و آنالیز رفتار مصرف کتنده در برابر ولتاز و جریان اعمال شده به آن است.

یک سیکل از برق شهر را در نظر بگیرید و حالا فرض کنید فقط یک سهم از آن مثلا صفر تا 30 درجه از نیم سیکل مثبت را بخواهید به مصرف کننده سوئیچ کنید اینجا باید یک مدار کنترل میکرو کنترولری دقیق داشته باشید.

مدار میکروکنترلری مبتنی بر CPU  یا  کنترل برد آنالوگ مخصوصی که با آی سی های OpAmp و سایر المانهای الکترونیکی طراحی شده است در اینجا وظیفه تولید و تزریق پالس فرمان در یک زاویه آتش منحصر به فرد در هر سیکل از برق شهر را دارد.

 

در اینجا طراح الکترونیک یا برنامه نویس میکروکنترلر ، هنر خود را نشان میدهد او باید در هر ثانیه 50 بار سیکل برق شهر را با برنامه نویسی نرم افزاری رصد کند. تا دقیقا در زمان مشخص با تنظیم زاویه اتش ، پالس تحریک تریستور را به پایه گیت روانه کند.

تریستور هم دقیقا از همان زمان به بعد وارد مدار می شود و مصرف کننده را روشن می کند.

در اینجا اگر بخواهیم حتی برای عیب یابی و تعمیر بردهای الکترونیک صنعتی مدار را بلوک بندی کنیم چنین میگوئیم که بلوک اول همان CPU یا مدار کنترل است و فقط  وظیفه تعیین زاویه آتش و ایجاد پالس تحریک را بر عهده دارد.

عیب یابی و تعمیر تخصصی  بردهای صنعتی چگونه است ؟

یک تعمیرکار بردهای الکترونیکی در کارگاه تعمیر برد ره آورد چنین می آموزد که در قدم اول باید مدار را بلوک بندی کند و منبع تغذیه مدار را شناسایی کرده و ضمن تست ولتاژهای خروجی در قدم بعدی به سراغ مدار کنترل رفته و ضمن تحلیل عملکرد و مهندسی معکوس فیدبک ها بر روی کاغذ ، لوپ کنترل را بطور کامل ترسیم کند.

 

یک تعمیرکار بردهای الکترونیکی و یا یک طراح بردهای الکترونیکی زمانی به تسلط در تحلیل یا عیب یابی بردهای الکترونیکی می رسد که مدار خروجی متصل شده به انواع بار یا مصرف کننده متصل به ولتاز های تک فاز و سه فاز را بشناسد.

اگر تعمیرکار بردهای الکترونیکی در تعمیر درایو یا همان تعمیر اینورتر اطلاعات کافی از نحوه عملکرد موتور یا مصرف کننده نداشته باشد  در عیب یابی برد الکترونیکی و مشاهده شکل موجها و تفکیک سیگنالها مشکل خواهد داشت.

بعنوان مثال رفتار اولیه یک موتور سه فاز در جریان کشی لحظه ای چگونه است حال تصور کنید میخواهیم یک موتور AC را با ولتاز 3 فاز به وسیله یک درایو موتور AC و یا همان اینورتر راه اندازی کنیم.

راه حل چیست؟

چه روندی برای اموزش تعمیر بردهای الکترونیکی انتخاب می کنید