لیست تجهیزات مورد نیاز تعمیر برد لوازم خانگی

در این مقاله سعی داریم به علاقمندان دوره تعمیر برد لوازم خانگی ، صنعتی و … تجهیزات مورد نیاز عیب یابی و تعمیر بردهای االکترونیکی را توضیح دهیم

اولین نیازمندی یک کارآموز در آموزشگاه تعمیر برد جهت گذراندن دوره تخصصی و حرفه ای ، اعم از لوازم خانگی و یا تعمیر تجهیزات پزشکی و صنعتی ، داشتن تجهیزات الکترونیکی یا همان میزکار الکترونیک است . ممکن است سوال کنید روی میز تعمیرکار بردهای الکترونیکی چه ابزاری باید وجود داشته باشد؟

هر چند بسته به نوع لوازم الکترونیکی که عیب یابی می کنید شما به ابزار متفاوتی نیاز دارید اما سالها تجربه تعمیر بردهای الکترونیکی مختلف در کارگاه فنی و مهندسی ره آورد الکترونیک به مدیریت مهندس عسگرزاده نشان داده است کارآموزان تعمیر بردهای الکترونیکی با داشتن لیست ابزار زیر می توانند بیش از 80 درصد لوازم الکترونیکی معیوب را تعمیر کنند. البته ناگفته نماند زمانی شما میتوانید در تعمیر برد موفق باشید که به راحتی بتوانید بردهای الکترونیکی را تحلیل و بلوک بندی کنید مثلا قبل از آنکه به سمت هویه و بیرون اوردن قطعه ای مشکوک پیش بروید بهتر است ابتدا منبع تغذیه مدار را تشخیص دهید و ارتباط آن را با برق شهر مشخص کنید سپس در حالی که دستگاه خاموش است با مولتی متر مطابق دستوراتی که در دوره تعمیر برد فراگرفته اید قطعات کلیدی و اصلی مدار را تست کنید.

و هیچگاه در همان ابتدا به برد ولتاژ اعمال نکنید زیرا ممکن است باعث گسترش خرابی شده یا در معرض برق گرفتگی قرار بگیرید  یادتان باشد معمولا” هر برد الکترونیکی امروزی  یک CPU دارد که به همراه یک حافظه در داخل یک آی سی بنام MCU قرار گرفته است کوچکترین اشتباه میتواند منجر به سوختن CPU و از بین رفتن حافظه برنامه شود بنابراین نقاط تست و جدول عیب یابی ان را مطابق دستورات جزوه آموزشی تعمیر بردهای الکترونیکی  مهندس عسگرزاده ترسیم کنید.

لیست تجهیزات مورد نیاز تعمیر بردهای الکترونیکی

  1. واریاک یا همان اتوترانس : با مشخصات صفر تا 300 ولت ، نیم کیلووات کافیست. اما اگر مشکلی با هزینه ندارید یک کیلووات گزینه بهتری است.
  2. منبع تغذیه DC: صفر تا سی ولت DC با قدرت 3 تا 5 آمپر ، بسته به میزان بودجه ای که برای میزکار تعمیر برد خود در نظر گرفته اید.( 3 آمپر برای تعمیر بردهای لوازم خانگی و حتی تعمیر برد ECU و یا تجهیزات پزشکی هم کافیست) در نظر داشته باشید اگر میخواهید تعمیر آمپلیفایر انجام دهید یا هر تجهیزی که به توان بالاتر نیاز دارد هر چه آمپر منبع تغذیه بیشتر باشد بهتر است اما باز هم تاکید میکنم در روند عیب یابی و تعمیربرد نیازی نیست منبع تغذیه آمپر بالا تهیه کنید.
  3. هیتر هویه : نوع معمولی آن کفایت میکند بعنوان مثال هیتر GORDAK 952 مناسب است و نیازی به هزینه اضافی برای خرید هیترهای حرفه ای تر نیست چون در تعمیر لوازم خانگی اکثر قطعات الکترونیکی نطیر خازن ها، مقاومت ها ،دیودها ، ترانزیستورها و آی سی ها از نوع DIP هستند و فقط  در برخی از  لوازم خانگی قطعات SMD استفاده شده است.
  4. مولتی متر دیجیتال : انواع متنوعی در بازار وجود دارد بسته به بودجه خودتان و با راهنمایی مدرس دوره تعمیر برد و اینکه هدف شما از گذراندن دوره تعمیر چه بردهایی است برند و مشخصات مولتی متر مورد نیاز خود را انتخاب کنید .
  5. اسیلوسکوپ دو کاناله 20 تا 50 مگاهرتز : در مورد خرید اسیلوسکوپ هم دقت داشته باشید اگر قرار است بردهای لوازم خانگی را عیب یابی و تعمیر کنید به اسیلوسکوپ های فرکانس بالاتر نیاز ندارید شما میتوانید تمام کارهای مربوط به مشاهده شکل موج های بردهای الکترونیکی لوازم خانگی یا حتی بردهای الکترونیکی صنعتی یا تجهیزات پزشکی را نیز با این نوع اسیلوسکوپ مشاهده کنید. توجه داشته باشید فقط زمانی خرید اسیلوسکوپ در عیب یابی و تعمیر بردهای الکترونیکی برایتان سودمند است که در دوره آموزش تعمیر برد به روش تحلیل مهندسی از روی مشاهده شکل موج ها شرکت کرده باشید. در غیر اینصورت اسیلوسکوپ تنها یک ابزار دکور برای میز کار شما خواهد بود و ممکن است حین استفاده از اسیلوسکوپ در اثر یک اشتباه آن را بسوزانید. با اینکه در سالهای گذشته اکثر اسیلوسکوپ ها آنالوگ بودند و صفحه نمایشی شبیه تلویزیون های قدیمی داشتند و بدون داشتن CPU فقط با استفاده از آی سی های آنالوگ و دیجیتال کار میکردند ، در خرابی های ناشی از اشتباه تعمیرکار تازه کار ، بردهای الکترونیکی معیوب در داخل اسکوپ براحتی تعمیر می شدند اما در اسیلوسکوپ های دیجیتال امروزی چون بر اساس برنامه نویسی و با دقت بالاتر کار میکنند یک اشتباه میتواند منجر به سوختن CPU شده و برای همیشه آن را از کار بیندازد. پس علاوه بر شرکت در دوره تعمیر برد تحلیلی، دفترچه آن را به دقت مطالعه کنید.
  6. هویه قلمی 60 وات با نوک نسوز : در مورد هویه و خرید آن توجه داشته باشید هویه های ارزان قیمت گزینه مناسبی نیستند زیرا اصلی ترین بخش هویه نوک نسوز آن است که باید از جنس آلیاژ خاصی باشد که بتواند براحتی حرارت المنت را جذب نموده و سیم لحیم را به خوبی ذوب کند.
  7. روغن لحیم : در این مورد دقت کنید که جنس اورجینال تهیه میکنید.
  8. قلع کش مرغوب : در مورد خرید قلع کش هم توجه کنید که باید برای حفاظت نوک قلع کش از سوختگی ، حتما از شیرنگ نسوز مخصوص قلع کش استفاده کنید دقت داشته باشید به منظور صرفه جویی اقتصادی در لوازم مصرفی میز کار خودتان ، حین خرید ، بجای یک تکه 3 سانتی از این شیرنگ که برای حفاظت قلع کش شما در حین کشیدن قلع های ذوب شده  هر یک از پایه های قطعات الکترونیکی بکار می رود  ،می توانید یک متر از همین شیرنگ نسوز قلع کش را  به قیمت مناسب تهیه نموده و خودتان هر زمان که نیاز بود یک تکه سه سانتی دیگر را جایگزین شیرنگ استفاده شده و سوخته قبلی کنید .