روش تست ترانس چاپر در منبع تغذیه سوئیچینگ

یکی از قطعات اصلی منبع تغذیه سوئیچینگ ترانس چاپر یا همان ترانس کاهنده ولتاژ است.

 

 

 

زمانی که یک علاقمند به تعمیر بردهای الکترونیکی پس از مدت ها جستجو و کنکاش درباره روش تست انواع قطعات الکترونیکی ، بعنوان  کارآموز یا تعمیرکارالکترونیک با حضور در آموزشگاه تعمیر برد ره آورد الکترونیک ، به طور تحلیلی به یادگیری فنون و تکنیک های عیب یابی و تعمیر بردهای الکترونیک می پردازد پس از یادگیری مفاهیم  پایه ، با ساعت ها  تکرار و تمرین بعنوان یک کارآموز کوشا ، به مهارت قابل قبولی در حرفه تعمیر انواع بردهای الکترونیکی دست خواهد یافت.

طوریکه این مهارت ، محدود به یک برد یا تجهیز خاص نبوده و به خوبی  خواهد توانست  هر نوع برد الکترونیکی را تجزیه و تحلیل کند.

تعمیر برد الکترونیکی لوازم خانگی و یا تعمیر تجهیزات پزشکی و حتی دستگاهها و تجهیزات الکترونیکی کارخانجات همگی از نظر عیب یابی برای او یک معنا و مفهوم مشترک پیدا می کنند.

بعنوان مثال یک تعمیرکار برد ماهر ، هر دستگاه معیوبی را که  خاموش  و مشکل منبع تغذیه داشته باشد و تغذیه آن هم از نوع سوئیچینگ باشد به راحتی آنالیز کرده و نقاط تست را به ترتیب چک لیست تعمیر برد یکی یکی بررسی می کند .

در این مقاله قصد داریم تا حدی به روش تست ترانس چاپر در منبع تغذیه سوئیچینگ که یکی از  چک لیست های اساسی تعمیرات برد می باشد بپردازیم.

این قطعه الکتریکی که مشتمل بر دو یا چند سیم پیچی بر روی  یک هسته از جنس  آهن و کربن است به خوبی  در فرکانس های  50 تا 500 کیلوهرتز حین کلید زنی و تزریق جریان در سیم پیچ اولیه  پلاریزه می شود و حالت دو قطبی به خود نمی گیرد. این خاصیت جالب در آن باعث شده است که منبع تغذیه سوئیچینگ با فرکانس کلید زنی بین 50 تا 150 کیلو هرتز جایگزین منبع تغذیه خطی با ترانس هسته آهنی و با فرکانس 50 هرتز برق شهر شود.

جریان تزریق شده در سیم پیچ اولیه این ترانس که در انواع مختلف منابع تغذیه سوئیچینگ  دائم در حال قطع و وصل شدن است و فرکانس کلیدزنی آن توسط مدار اسیلاتور ( PWM )  بر حسب نیاز مصرف کننده تنظیم می شود باعث به وجود آمدن میدان مغناطیسی متغیر در هسته ترانس چاپر می شود. بنابراین سیم پیچ ثانویه هم تحت تاثیر این میدان مغناطیسی ، بسته به تعداد دور سیم پیچی ای که دارد یک ولتاژ کاهش داده شده با همان فرکانس کلیدزنی را به سمت مدار خروجی ارسال میکند که دیود یکسوساز Fast  در مدار فوق ( D1) باعث یکسوسازی و نهایتا” ذخیره شده این ولتاژ در خازن صافی ولتاژ پائین ( C2 )  می شود.

روش تست ترانس چاپر مانند ترانس های دیگر است و هر تعداد کلاف سیم پیچی که داشته باشد باید سرهای هر کلاف از آن به هم راه داده  و اهم پائینی نشان دهند. البته از انجا که اهم این ترانس ها در مقایسه با ترانس های هسته آهنی بسیار پائین تر است گاهی سلامت آنها تنها با استفاده از اهمتر قابل تشخیص نیست و حتما باید از ابزاری بنام LCR Meter  برای اندازه گیری اندوکتانس هر یک از سیم پیچ های  آن استفاده کرد.

برای مشاهده تکنیک ها و ترفند های عیب یابی و تعمیر انواع بردهای الکترونیکی می توانید پیج اینستاگرام  مجموعه کارگاهی و خدمات مهندسی  ره آورد الکترونیک به نشانی rahavardelectronic@ را دنبال کنید.